Емотивні засоби експресивности вислову в українській версії англомовного мультиплікаційного серіалу «Рік та Морті» - Павлушенко, Ольга; Ватага, Олександр (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті порушено проблему українськомовного озвучення мультиплікаційних серіалів іноземного виробництва. Об’єктом дослідження стали емотивні засоби. Мета цієї статті – проаналізувати мовні засоби створення експресивности вислову в українській версії англомовного мультиплікаційного серіалу для дорослих «Рік та Морті». Автори свідомо не ставили собі завдання зіставляти англомовний оригінал і його українську інтерпретацію, а зосередилися на аналізі українських мовних засобів для створення привабливого для глядача анімаційного продукту. На основі зібраного емпіричного матеріялу виокремлено сім груп мовних одиниць, які забезпечили високій ступінь експресивности висловам мультперсонажів названого анімаційного фільму в його українській версії. Велика кількість вербальних засобів є емотивними з виразним оцінним компонентом у їхній семантиці. Впадає в око велика кількість пейоративної лексики. Використання просторічних слів, сленгізмів цілковито відтворює живе мовлення, надає діалогам природности й жвавости. Мовні образи персонажів яскраві, харизматичні. Усе мовне оформлення мультсеріалу працює на створення комедійного ефекту. Цьому значною мірою слугують слова, що викликають у глядача асоціації з реальною дійсністю, примушують розгадувати вербально закодовану інформацію, простежувати інтертекстуальні зв’язки з іншими творами світового кіномистецтва. Почасти в підтексті прочитуються проблеми, що мають глобальне значення для сучасних суспільств, зокрема й українського. Важливим уважаємо те, що в українськомовному озвученні виразно проступає національний лінгвокультурний колорит, що надає йому оригінальности.