Лінгвостилістичний простір комічного в період російсько-української війни - Бондаренко, Алла (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
Статтю присвячено аналізу сміхового дискурсу періоду російсько-української війни. Розглянуто лексику різних семантичних груп у розгортанні площини комічного. Визначено стилістичне навантаження власних і загальних назв, одиниць різних рівнів мовної системи. Виявлено лінгвальні й екстралінгвальні механізми розвитку сміхової культури впродовж воєнних подій. Виділено типи контекстів, що підтримують семантику та прагматику комічних висловлювань (соціокультурний, політичний, історичний, психологічний). Розкрито роль імпліцитних й експліцитних засобів у створенні гумористичного ефекту. Аргументовано значущість пресупозицій, що транслюють медійні тексти, у розумінні підтекстової інформації комічних повідомлень. Розкрито систему оцінок, продуковану фольклорними текстами. Окреслено коди лінгвокультури, які акумулюють «мову сміху» періоду російсько-української війни.