Деколонізація топонімів міста Вінниця: лексико-семантичний аналіз - Павликівська, Наталія (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2024)
У статті йдеться про деколонізацію топонімів міста Вінниця, зокрема про нові назви вулиць, провулків, площ. Увагу зосереджено на тих годонімах, які з’явилися у 2023 році. Причиною цьому стало масштабне вторгнення Росії в Україну та суспільна потреба на відмову від усього російського. Перейменовано більш як 160 топооб’єктів. Відтак вулицям повернули історичні назви, також є персональні присвяти героям, які загинули в російсько-українській війні. Здійснено лексико-семантичний аналіз годонімів, з’ясовано їхнє місце та функційне навантаження в урбаноніміконі міста.