Фразеологічна експресивність у вінницькій пресі - Каленич, Володимир (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2024)
У статті розглянуто функційно-стилістичні особливості фразеологічних одиниць у сучасних медіатекстах вінницької преси (на матеріалі газетних публікацій тижневика «Вінниччина»). Визначено експресивність як домінантну ознаку медіафразеології. На найновішому ілюстративному матеріалі проаналізовано фразеологізми, прислів’я, приказки, крилаті вислови, окреслено їхню експресивну роль; описано прийоми трансформування таких одиниць відповідно до стилістичної орієнтації в медіатекстах. Фразеологічні засоби є обов’язковими лінгвостилістичними компонентами журналістських публікацій, своєрідним джерелом експресивно-емоційного забарвлення контенту й особливої образності та виразності в медіатекстах.