Особливості творення прізвищ, похідних від прізвища зірка, та їхня територіальна поширеність - Прадід, Юрій (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2023)
Статтю присвячено дослідженню особливостей творення, поширення на теренах України прізвищ, похідних від прізвища Зірка. Зроблено огляд наукових праць вітчизняних мовознавців про теоретичні та прикладні аспекти дослідження українських прізвищ, які й послужили теоретико-методологічним підґрунтям пропонованої розвідки. Зазначається, що ця мікросистема є порівняно нечисленною (налічує всього 31 прізвище), але натомість досить різноманітною за способами і засобами творення. Аналіз фактичного матеріалу свідчить, що найбільше прізвищ утворено від основи прізвища Зірк-а: Зірк-івськ-ий, Зірк-овськ-ий, Зірк-ов, Зір(к/ч)-ак, Зір(к/ч)-енк-о, Зір(к/ч)-ик, Зірк- евич, Зірк-о, Зір(к/ч)-ук, Зірк-ач, Зірк-ій (11 прізвищ). Найпоширенішим способом творення прізвищ, похідних від прізвища Зірка, є суфіксальний (19 прізвищ). Найчастіше для творення нових прізвищ використовується суфікс -енк-.