Стратегії побудови довіри в комунікації продакт-менеджера зі споживачем: дискурсивно-прагматичний аспект - Кіпень, Володимир; Коваль, Людмила (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
Стаття присвячена дискурсивно-прагматичному аналізу стратегій побудови довіри в комунікації продакт-менеджера зі споживачем. На основі огляду сучасних українських і міжнародних досліджень розкрито природу довіри як стратегічного ресурсу взаємодії в бізнес-дискурсі та визначено чинники, що впливають на її формування в умовах цифрової комунікації та глобалізованого ринку. У статті окреслено три основні складники довіри – раціональний, етичний, емоційно-соціальний, проаналізовано мовленнєві дії та комунікативні тактики, завдяки яким продакт-менеджер формує стабільний, передбачуваний і надійний тон узаємодії. Особливу увагу приділено крос-культурним аспектам комунікації та адаптації стратегій довіри до потреб різних аудиторій. Зроблено висновок, що саме поєднання послідовної риторики, відповідальних дій, етичної позиції та емпатійного стилю спілкування забезпечує стійке формування довіри й стає запорукою успішного розвитку продукту в сучасному ринковому середовищі.