Неологізми в авіаційній термінології – вплив технологій та війни в Україні на формування лексики - Рубльова, Раїса; Кулікова, Ганна (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню неологізмів, що з'являються та активно функціонують в авіаційній термінології під упливом стрімкого технологічного розвитку та сучасних соціально-політичних подій. Актуальність дослідження зумовлена динамічним характером авіаційної галузі, де постійне впровадження новітніх матеріалів, аегродинамічних рішень, систем автоматизації, безпілотних технологій та екологічно чистих рушійних установок неминуче призводить до появи нових понять і явищ, що потребують адекватного лінгвістичного оформлення. Відсутність або неточність термінології може суттєво ускладнювати комунікацію між фахівцями, гальмувати науково-технічний прогрес та створювати ризики у сфері безпеки польотів. У статті здійснено аналіз основних джерел поповнення авіаційної лексики неологізмами. Особливу увагу приділено впливу війни росії проти України на формування нових термінів у військовій авіаційній сфері. Проаналізовано низку неологізмів, що відображають нові види озброєння, назви конкретних безпілотних літальних апаратів, терміни, пов'язані з протиповітряною обороною, а також метафоричні та розмовні найменування військової техніки та дій. Проведено огляд останніх наукових публікацій та досліджень у галузі авіаційної термінології. Визначено основні напрямки досліджень, що стосуються питань стандартизації, перекладу, формування та функціонування авіаційної лексики. Неологізми є невід'ємною частиною розвитку авіаційної термінології, вони позначають технологічні інновації та соціально-політичні реалії. Наголошено на важливій ролі профільних навчальних та наукових установ, зокрема Національного авіаційного університету (НАУ) та Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба (XHYTIC), у дослідженні та стандартизації авіаційної термінології.