Переклад екологічної реклами: труднощі і тонкощі - Юшак, Вікторія; Пожарська, Наталія (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті проаналізовано особливості перекладу екологічної реклами в контексті її мультимодальної природи, що вирізняє її серед інших типів медіадискурсу. Досліджено взаємодію вербальних і невербальних засобів, зокрема колористики, візуальних метафор і композиційних прийомів, що формують цілісне переконливе рекламне повідомлення. Окреслено аргументативний потенціал візуальних елементів, які посилюють комунікативну ефективність реклами. На основі аналізу лінгвістичного матеріалу виокремлено низку перекладацьких стратегій, зокрема дослівний переклад, креативний підхід й адаптацію, що є доцільними залежно від конкретного рекламного контексту. Дослівний переклад є ефективним тоді, коли важливо зберегти фактичну точність і пряме повідомлення. Водночас транскреація дозволяє передати емоційне навантаження, культурні асоціації та прагматичну функцію реклами через створення нового адаптованого тексту. Адаптація ж забезпечує відповідність рекламного повідомлення мовним і культурним нормам цільової аудиторії, зберігаючи при цьому основний зміст і комунікативний намір. У статті проілюстровано кожну зі стратегій прикладами екологічних рекламних слоганів.