Семантико-граматичні та прагмастилістичні функції зв’язкових пропозиційних дієслів у сучасній українській медіапубліцистиці - Межов, Олександр (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті здійснено комплексний функційний аналіз зв’язкових пропозиційних дієслів української мови в семантико-граматичному та прагмастилістичному аспектах на матеріалі текстів сучасної української медіапубліцистики. З’ясовано місце і роль зв’язкових пропозиційних дієслів у системі інших зв’язкових засобів мови. Визначено диференційні семантико-синтаксичні, формально-граматичні та комунікативні параметри зв’язкових дієслів. Класифіковано зв’язкові дієслова за характером формування ними семантико-синтаксичних відношень і функційним навантаженням у реченнях-висловленнях. Установлено дериваційну базу речень зі зв’язковими предикатами.