Дискурс щодо зміни клімату від Міністерства оборони Великої Британії: фреймінг звіту за 2024 рік - Капранов, Олександр (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
Поточний політичний дискурс у Великій Британії характеризується помітною тенденцією до сек’юритизації питання зміни клімату. З огляду на те, що Міністерство оборони Великої Британії (далі – МО) відповідає за безпеку Великої Британії, важливо з’ясувати, як МО фреймує дискурс зміни клімату у своїх звітах. Тож ця стаття репрезентує дослідження, яке використовує фреймінг-аналіз, щоб вивчити фреймінг у звіті Міністерства оборони про зміну клімату, опублікованому у 2024 році. Метою дослідження є надання відповідей на таке дослідницьке запитання: як дискурс зміни клімату сфреймовано у звіті Міністерства оборони за 2024 рік? Щодо методології, то дослідження базується на методології фреймінгу (Entman, 1993). Унаслідок дослідження виокремлено вісім різних типів фреймів, що позв’язані з питаннями безпеки та зміни клімату. У звіті МО питання зміни клімату розв’язано з допомогою фреймів, які були взаємопов’язані або принаймні вказували на чіткий зв’язок між ними, що дозволило класифікувати їх на такі групи: (i) «виклик» і «ризик», (ii) «витрати», «майбутнє» і «пом’якшення наслідків» та (iii) «технології» й «зелена енергія». Визначено, що фрейм «спритність» є окремим типом фреймінгу зміни клімату. Дискусія результатів дослідження показує, що фрейми (i) «виклик» і «ризик», (ii) «витрати» і «пом’якшення наслідків» та (iii) «технології» й «зелена енергія» віддзеркалюють літературу, в якій повідомлено про наявність подібних фреймів у британських дискурсах щодо зміни клімату. Однак було встановлено, що фрейми «спритність» та «майбутнє» не можна обговорювати з точки зору їх зв’язку з літературою на тій підставі, що вони, а особливо фрейм «спритність», є новою знахідкою, про яку раніше не згадувалося в попередніх дослідженнях. З огляду на те, що питання безпеки та зміни клімату були в центрі кожного з вищезгаданих фреймів, можна зробити висновок, що британське МО донесло питання зміни клімату широкій громадськості та іншим зацікавленим сторонам у звіті відкритого доступу, який був сформульований так, що він узгоджувався з відповідними фреймами британських урядів, такими як «виклик» і «ризик», «витрати» ті «пом’якшення наслідків» та «технології» й «зелена енергія».