Cучасне українське слово в проєкції на денотат: теорія, проблеми - Іваницька, Ніна (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2025)
У статті продовжено висвітлення проблемних питань, присвячених виявленню багатоаспектної природи однієї з основних одиниць мовної системи – слова. Науковим підґрунтям проведеного дослідження слугувало нерозривне поєднання ознак «мінімальність та значеннєвість слова» у підходах і розвʼязанні проблемних питань про слово з його ключовою домінантною – проєкцією на денотат. Виділено і зʼясовано низку мікропроблем, поданих у вигляді дискусій чи гіпотез, повʼязаних із головною проблемою – вивчення особливостей українських словоназв денотатів у традиційному та оновленому підходах до розвʼязання проблемних питань сучасної української літературної мови. Описано елементи й причини неусталеності в трактуванні повнозначних та службових слів. Виявлено й подано опис словоназв денотатів, зумовлених позамовними реаліями їхньої денотативної природи. Закцентовано увагу на здобутках провідних науковців у сфері інноватики щодо студіювання природи українського слова крізь призму лінгвокультурних текстів у площині діалектології, ономастики та етнології. У висновкових фрагментах орієнтувалися на кількісні показники аналізованих одиниць, включених у завдання й загальний предмет дослідження.