Агатангел Кримський і створення історичного словника української мови - Дидик-Меуш, Ганна (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Філологія (мовознавство), 2023)
У статті досліджено внесок академіка Агатангела Кримського в розвиток української історичної лексикографії на початку ХХ ст. Установлено, що А. Кримський виступив за обрання професора Є. Тимченка відповідальним редактором історичного словника. Він подав науковій громадськості кілька визначальних рис професора Тимченка, які сьогодні можуть бути застосовані для характеристики будь-якого науковця, який працює в галузі історії мови та історичної лексикографії. Архівні документи того часу засвідчують, якою активною та плідною була робота групи істориків-лексикографів, які: 1) створили велику картотеку словника (300.000 карток) на основі українських пам’яток XIV–XVIII ст.; 2) уклали два томи історичного словника: один том (А–Ж) у двох зошитах вийшов у 1930-1932 рр.; готовий другий том словника знищили в друкарні за наказом чиновників радянської репресивної системи.