Елементи технології inquiry-based learning на уроках інтегрованого курсу «я досліджую світ» у початкових класах (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз сутності та дидактичного потенціалу технології іnquiry-based learning у контексті реалізації компетентнісного та діяльнісного підходів Нової української школи. Обґрунтовано, що дослідницьке навчання є педагогічно ефективною технологією, яка орієнтує освітній процес на активну пізнавальну діяльність учнів, самостійний пошук знань і їх усвідомлене конструювання через постановку запитань, висування гіпотез, проведення спостережень і досліджень, аналіз результатів та формулювання висновків. Проаналізовано історичні витоки ідей навчання через дослідження – від античної евристичної традиції до сучасних науково обґрунтованих моделей inquiry-підходу. Показано, що дослідницьке навчання органічно поєднує класичні педагогічні ідеї з можливостями сучасного освітнього середовища та цифрових технологій. Особливу увагу приділено характеристиці принципів іnquiry-based learning (проблемності, активності й самостійності, дослідницької діяльності, співпраці та рефлексії), які визначають логіку організації навчально-пізнавальної діяльності молодших школярів. У статті доведено відповідність дослідницького навчання змісту та завданням інтегрованого курсу «Я досліджую світ», який створює сприятливі дидактичні умови для реалізації inquiry-підходу завдяки інтеграції різних освітніх галузей й орієнтації на практичний досвід дитини. Розкрито рівні реалізації дослідницького навчання (структурований, керований, відкритий) та їх доцільність у початковій школі з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів. Наголошено на трансформації ролей учителя й учня в умовах іnquiry-based learning: учитель виступає фасилітатором і наставником, а учень – активним суб’єктом навчання. Обґрунтовано, що систематичне впровадження дослідницького навчання в освітній процес початкової школи сприяє формуванню ключових і предметних компетентностей, розвитку пізнавальної активності, критичного мислення, навчальної автономії та позитивної мотивації до навчання.