Розвиток креативності вчителя нової української школи в педагогічній діяльності (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2025)
У статті ґрунтовно проаналізовано феномен креативності вчителя як ключової складової його професійної компетентності в умовах трансформацій сучасної освіти. Зазначено, що здатність до творчості, генерації нових ідей, пошуку оригінальних рішень та впровадження інновацій є необхідною умовою ефективної педагогічної діяльності. Розглянуто основні наукові підходи до вивчення структури та компонентів педагогічної креативності в працях О. Дунаєвої, І. Гриненко, Е. Торренса та інших учених. Особливий акцент зроблено на ролі креативності в організації індивідуалізованого навчання, розвитку емоційного інтелекту молодших школярів, формуванні їхньої пізнавальної мотивації, соціальних навичок, самостійності та критичного мислення. У дослідженні висвітлено методи й форми навчання учнів, які спонукають до креативності в професійній діяльності вчителя. Зокрема, використання проблемного навчання, інтегрованих уроків, сторітелінгу, групової роботи, проєктної діяльності, застосування ІКТ, елементів театралізації та арт-терапії не лише підсилює пізнавальну активність учнів, а й стимулює педагога до пошуку нових рішень, варіації підходів та творчого самовираження. Акцентовано на значенні педагогічної рефлексії як чинника професійного зростання та самовдосконалення. Розкрито роль освітнього середовища вчителя, зокрема важливість створення підтримувальної атмосфери, що стимулює ініціативу, сприяє професійній комунікації, командній взаємодії та творчим експериментам. Окрему увагу в контексті розвитку креативності вчителя приділено чинникам, що сприяють її формуванню: підтримці адміністрації закладу освіти, забезпеченню доступу до сучасних ресурсів, активній участі педагогів у методичних об’єднаннях, тренінгах, творчих лабораторіях, Центрів професійного розвитку педагогічних працівників. У висновках обґрунтовано, що креативний учитель – це агент позитивних змін, здатний формувати нову генерацію здобувачів освіти, які володіють гнучким мисленням, емоційною зрілістю, вмінням вирішувати проблеми та адаптуватися до викликів сьогодення.