Мультиплікаційний контент про ведмедика Паддінгтона як засіб навчання читання старших дошкільників (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність використання мультиплікаційного контенту за мотивами історій ведмедика Паддінгтона в навчанні читання дітей старшого дошкільного віку як стратегії емерджентної грамотності. Показано, що поєднання емоційно насиченого сюжет у, повторюваних мовленнєвих конструкцій і цілеспрямованої після переглядової активності (переказ, драматизація, створення карток - реплік, читання підписів і коротких діалогів) забезпечує послідовний перехід, який визначено на противагу лінгвістичному підход у в навчанні як емерджентний підхід: від говоріння - письма до слухання - читання. Теоретичне підґрунтя становить мультисенсорний підхід (зорові, слухові, тактильні, кінестетичні канали), що реалізується через прийоми «запахи алфавіту», «кольорові склади», ри тмізацію та «літери на дотик», а також сенсомоторні траєкторії в освітніх ситуаціях. Емпірична частина описує організацію безпечного медіасередовища (обмеження часу перегляду, добір українськомовного контенту, наставництво дорослого, правила медіагігієни) і систему моніторингу. Отримані результати засвідчують зростання точності й темпу декодування відкритих складів і частотних слів, розширення тематичного лексикону, підвищення зв’язності висловлювань і зменшення аграматизмів; виокремлено позитивний ефект дл я дітей із РАС і РДУГ завдяки сенсомоторній підтримці та чіткій структурі мовленнєвих шаблонів. Наукова новизна полягає в інтеграції анімаційних наративів із мультисенсорним супроводом у форматі керованих педагогом освітніх ситуацій, що переводять пасивний перегляд у продуктивну мовленнєву діяльність і формують мотивацію до самостійного читання. Практичне значення дослідження визначається розробленими сценаріями освітніх ситуацій та освітніх подорожей після переглядових завдань, критеріями оцінювання прогр есу та рекомендаціями щодо медіагігієни для закладів дошкільної освіти й підготовки майбутніх вихователів. Запропонований підхід узгоджується з дитиноцентрованою парадигмою й може бути масштабований у програми мовленнєвого розвитку для дітей старшого дошкі льного віку.