Підготовка майбутнього вчителя до організації проєктної діяльності молодших школярів: стратегії, досвід (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2025)
У статті висвітлено актуальність проблеми підготовки майбутнього вчителя початкової школи до організації проєктної діяльності дітей. Мета статті полягає в розкритті теоретико-методичних аспектів фахової підготовки майбутнього вчителя до організації проєктної діяльності молодших школярів. Зокрема, запропоновано власну дефініцію поняття «професійна підготовка майбутнього вчителя початкової школи до організації проєктної діяльності дітей». Окреслено основні завдання фахової підготовки майбутнього вчителя до використання проєктної технології, представлено переваги проєктної діяльності. Підготовку майбутніх учителів до організації проєктної діяльності молодших школярів визначено як необхідний структурний компонент професійної культури майбутнього фахівця початкової освіти. У статті наведено тематику теоретико-методичного блоку професійної підготовки майбутнього вчителя початкової школи. Презентовано досвід професійної підготовки студентів спеціальності «Початкова освіта» факультету дошкільної і початкової освіти імені Валентини Волошиної Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Запропоновано навчальні дисципліни, під час вивчення яких здобувачі вищої освіти отримують знання про проєктну діяльність та набувають проєктні практичні вміння і навички. Акцентовано увагу на вибірковій навчальній дисципліні циклу професійної підготовки «Організація проєктної діяльності дітей». Визначено організаційні форми, які сприяють підготовці майбутніх учителів до реалізації проєктної діяльності молодших школярів. Представлено виконані студентами різні види проєктів (творчі, дослідницькі, інформаційні, практико-орієнтовані). Виокремлено педагогічні умови підготовки майбутніх учителів початкової школи до організації проєктної діяльності. Окреслено етапи проєктної діяльності студентів. Розкрито зміст поняття «готовність майбутнього вчителя до організації проєктної діяльності дітей молодшого шкільного віку» та визначено його критерії. Результати дослідження свідчать, що професійна підготовка майбутнього вчителя початкової школи повинна орієнтуватися на формування навичок організації, управління та моніторингу проєктної діяльності учнів.