Сім’я як чинник розвитку обдарованої дитини (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2025)
У статті розкривається значення сім‟ї в розвитку обдарованості дитини. Визначено сутність понять: «обдарованість», «обдарована дитина» з позиції досліджень як вітчизняних, так і зарубіжних науковців. Мета статті полягає у визначенні ролі сім‟ї в розвитку обдарованості дитини та аналізі шляхів виявлення і підтримки в неї цієї риси. Здійснено аналіз дослідження Керол Текекс з проблеми виявлення та розвитку обдарованої дитини. Виокремлено труднощі, які виникають у батьків обдарованих дітей, та ознаки, за якими ідентифікують обдарованість: випереджальний розвиток пізнання, психічний і фізичний розвиток. З‟ясовано, що виконання завдань формування обдарованої дитини є можливим, якщо забезпечити оптимальні умови для розкриття її потенціалу, допомогти в самореалізації, створити атмосферу емоційного благополуччя в сім‟ї. Дослідники переконливо доводять визначальну роль сім‟ї у виявленні, підтримці та розвитку цієї здатності в дітей. Розкрито ключові аспекти психолого-педагогічної підтримки батьків обдарованих дітей: інформаційно-просвітницький, консультативний, емоційний, педагогічний. З‟ясовано, що ефективна психолого-педагогічна підтримка батьків обдарованих дітей сприяє не лише успішному розвитку талантів дитини, але й її емоційному благополуччю та гармонійному становленню як особистості. У статті наведена низка порад батькам щодо поводження з обдарованою дитиною. Виокремлено взаємозв‟язок стилю виховання та сприйняття обдарованою дитиною стосунків з батьками: чим більш гармонійним є стиль виховання, тим більш ймовірно, що обдарований дошкільник відчуватиме себе впевнено й комфортно в стосунках з батьками. Проведене дослідження підтверджує необхідність психолого педагогічної підтримки батьків, які виховують обдарованих дітей. Гармонізація взаємовідносин у сім‟ї становить одну з важливих умов не тільки розвитку дитячих здібностей, обдарувань, а й щасливого проживання дитиною чудового та важливого періоду – дошкільного дитинства.