(untitled) (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2026)
У статті розглянуто особливості використання ресурсу Сlasstime в процесі оцінювання навчальних досягнень майбутніх фахівців дошкільної освіти. Схарактеризовано специфіку цього ресурсу, що охоплює швидку та безкоштовну реєстрацію (за допомогою Google, Facebook, Microsoft або e-mail на сайті Сlasstime.com), можливість створення або вибору тесту із загальнодоступної бібліотеки; можливість вибору типу для кожного запитання (з однією правильною відповіддю, декількома правильними відповідями, «правда-неправда» та інші), автоматичне створення унікального для кожного здобувача освіти тесту (за допомогою опції «перемішати варіанти відповіді» та «перемішати питання»), вибір будь-якої кількості балів за кожне питання, програмування дня та часу початку тестування і його завершення, спостереження за процесом проходження тесту здобувачами освіти або в реальному часі, або пізніше, у зручний для викладача час.Розглянуто переваги ресурсу Сlasstime у формувальному та контрольному оцінюванні навчальних досягнень майбутніх фахівців дошкільної освіти: можливості подання інформації як у самому запитанні, так і у варіантах відповіді у вигляді зображень, відео та аудіо форматі (що дозволяє використовувати ресурс Сlasstime як для оцінювання навчальних досягнень майбутніх фахівців дошкільної освіти з таких дисциплін як психологія і педагогіка дітей раннього та дошкільного віку, методики дошкільної освіти, так і в роботі з дітьми дошкільного віку в закладі дошкільної освіти); миттєве оцінювання навчальних досягнень майбутніх фахівців, мінімізуючи витрати зусиль та часу на підготовку, проведення та перевірку завдань, можливість індивідуального підходу до формувального та контрольного оцінювання навчальних досягнень здобувачів вищої освіти та до оцінювання навчальних досягнень здобувачів вищої освіти з особливими освітніми потребами, які навчаються на спеціальності А2 Дошкільна освіта; забезпечення повноцінної взаємодії між здобувачами освіти (за рахунок командних ігор), що є особливо актуальним за умов дистанційного навчання.