(untitled) (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2026)
У статті розкрито теоретико-методичні засади технології проєктування математичних ситуацій у процесі викладання загальних і спеціальних методик логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку. Актуальність дослідження зумовлена сучасними викликами дошкільної та спеціальної освіти, що потребують якісної підготовки майбутніх педагогів до організації математичного розвитку дітей з урахуванням їхніх вікових, індивідуальних та особливих освітніх потреб. Логіко-математичний розвиток розглядається не як ізольоване формування елементарних математичних уявлень, а як цілісний процес розвитку пізнавальної діяльності дитини, що ґрунтується на активному залученні мисленнєвих операцій, практичних дій та навчального діалогу. Обґрунтовано поняття «математична ситуація» як об’єкт педагогічного проєктування у професійній підготовці здобувачів вищої освіти спеціальностей дошкільної та спеціальної освіти. Визначено її структурні компоненти, дидактичні функції та ключові ознаки: цільову спрямованість, контекстність, ігровий характер і варіативність. Проаналізовано можливості впровадження технології проєктування математичних ситуацій у зміст курсів «Методика логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку», «Спеціальна методика формування елементарних математичних уявлень» та «Спеціальна методика математики». У статті представлено приклади математичних ситуацій, що моделюють реальні життєві обставини та сприяють формуванню в дітей уявлень про кількість, форму, простір і час. Доведено, що використання технології проєктування математичних ситуацій у процесі підготовки фахівців з дошкільної і спеціальної освіти забезпечує розвиток їхньої методичної компетентності, уміння проєктувати освітній процес, адаптувати навчальний матеріал та реалізовувати особистісно орієнтований і діяльнісний підходи в роботі з дітьми дошкільного віку, зокрема з дітьми з особливими освітніми потребами. Матеріали статті можуть бути використані під час викладання фахових методичних дисциплін, організації практичних занять, а також у процесі розроблення авторських курсів і навчально-методичного забезпечення логіко-математичного розвитку дітей дошкільного віку.