(untitled) (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2025)
У статті представлено результати теоретичного аналізу особливостей психологічного супроводу батьків, які мають дитину з порушенням мовлення. Основною новизною пропонованої статті є теоретичний аналіз базових позицій вивчення психологічного супроводу батьків, які мають дитину з порушенням мовлення. Актуальність проблеми зумовлена потребою дослідження аспектів психологічного супроводу батьків, які мають дитину з порушенням мовлення, оскільки ґрунтовних досліджень в Україні не проводилося упродовж останніх декілька років. Матеріали статті можуть бути використані у закладах вищої освіти для підготовки майбутніх фахівців за спеціальністю «Психологія». Особливу увагу приділено етапам взаємодії з батьками, труднощам, що виникають у процесі роботи та джерелам ресурсів. Доведено, що проблема психологічного супроводу батьків, які мають дитину з порушенням мовлення, є доволі поширеною в Україні, тому виникає необхідність нових досліджень, зокрема, потребують глибшого аналізу особливості психологічного супроводу з позицій сучасного рівня розвитку української науки. У статті проаналізовано та описано різні визначення поняття «психологічний супровід» у науці. Зазначено, що опорою психологічного супроводу є саме спілкування, засноване на довірі один до одного. Також підкреслено надзвичайну важливість спільної роботи фахівців з батьками, діти яких мають мовленнєву патологію, а також їхню психологічну підтримку. Описано важливі аспекти роботи з батьками, що реалізуються через п’ять основних етапів співпраці. У статті автори зазначають стратегічні завдання у роботі з батьками, що полягають у зменшенні проявів травми батьків та оздоровлення взаємин у родині. Зазначено значущість соціального функціонування батьків, особливо підвищення їхнього інтересу й компетентності щодо навчання, виховання й розвитку дитини. Розглянуто загальний аналіз хронології психолого-педагогічної роботи з батьками, який складається з шести етапів. Проведений аналіз наукової літератури вказує на те, що всі батьки дітей з порушенням мовлення мають на своєму шляху виховання і навчання труднощі. Різні чинники й обставини істотно впливають на світосприймання батьків. Автори зазначають, що ключовим результатом і підсумком психологічного супроводу батьків є адаптивність. Залежно від проблематики й ситуації, фахівець також повинен здійснювати корекцію психічних станів батьків, щоб попередити різні тривожні стани та використати засоби психологічного захисту. Також стаття містить опис форм роботи фахівця з батьками. Зазначена актуальність використання хмарних технологій і штучного інтелекту в роботі з батьками, які мають дитину з порушенням мовлення.