(untitled) (Інновації в дошкільній і початковій освіті, 2025)
У статті розкрито актуальність проблеми формування патріотичних цінностей у майбутніх учителів початкової школи засобами народної пісенної творчості. Мета наукової роботи полягає в теоретико-методичному обґрунтуванні особливостей формування патріотичних цінностей у майбутніх педагогів засобами української народної пісні. Зокрема, уточнено сутність поняття «патріотичні цінності», визначено їх основні компоненти. Подано власне трактування процесу формування патріотичних цінностей в майбутніх учителів початкової школи засобами народної пісенної творчості. Український пісенний фольклор визначено потужним дидактичним матеріалом для формування зацікавлення музичним мистецтвом, виховання патріотизму. Наголошено на необхідності використання в професійній підготовці майбутнього вчителя початкової школи творів пісенно-обрядового фольклору. Презентовано досвід формування патріотичних цінностей у студентів спеціальності «Початкова освіта» факультету дошкільної і початкової освіти імені Валентини Волошиної Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Визначено етапи вивчення народних пісень. Запропоновано педагогічні умови, необхідні для формування готовності майбутнього педагога до виховання патріотичних цінностей в учнів молодшого шкільного віку. Подано перелік навчальних дисциплін, які мають вагомий потенціал для формування патріотизму в майбутніх учителів початкової школи. Наголошено на необхідності використання творів, які відображають менталітет української нації. Акцентовано увагу на історичних, козацьких піснях, думах, які мають вагоме виховне значення. Окреслено основні напрямки роботи з використання української народної пісенної творчості. Результати дослідження свідчать, що народні пісні, завдяки їх глибокому змісту і емоційній силі, є ефективним інструментом у формуванні патріотичних цінностей у молодого покоління педагогів.